2012. április 5., csütörtök

Egy könyv születése



Én érzem az illatát :-) Régóta készültem egy bejegyzésben megörökíteni a gyönyörű nyomdai szakkifejezéseket. Igaz ugyan, hogy itt most inkább érdekes mint szép, idegenül csengő szavak lesznek. Később írok tán a mono (ólombetű) szedésről, a magasnyomtatásról, hisz ott vannak nagy kedvenceim, az igazi gyöngyszemek, hacsak nem szegi kedvem a Blogger megújításaA fent látottakhoz hozzáfűzném, hogy ez Egy könyv analóg születése, hiszen a digitalizáció óta azért nem így készül, de persze a főbb folyamatok megmaradtak. A lírai kisfilmben egy íves ofszet eljárással, egy színnel nyomott, cérnafűzött, gömbölyített gerincű, egészvászon táblába kötött könyv elkészítését követhetjük nyomon. Az ofszet nyomtatás közvetett síknyomtatást jelent. Elvében hasonló a litográfiához. Akkor lássuk, step by step:  
Előkészítés
00:07   Egy montírasztalon járunk, rajta a könyv egy ívének egyik oldala látható. Itt most egy 16 oldalas kilövéssel lesz dolgunk, így 8 oldalfordított könyvoldal fekszik az asztalon. Az ofszeteljáráshoz a könyv oldalainak rétegen olvashatatlan filmjére van szükség. 
00:12   A sokszorosítandó képet/szöveget először rávilágítják a nyomóformára (ofszetlemezre). A montírungot ráhelyezik a fényérzékeny ofszetlemezre, majd a kontaktboxba. Ezután vákumban a lemezt  a kívánt időtartamig megvilágítják.
00:18   A megvilágított lemez előhívása (fixálása, a vegyszerek lemosása). 
Nyomtatás
00:20   Az olvasható állású, általában kék színű felületeken megtapadó festék biztosítja a nyomtatást. A lemez többi része nedvesíthető.
00:27   Az alumínium alapú, kész ofszetlemez felhelyezése a nyomóhengerre, amelyre festékező hengerek hordják fel a nyomdafestéket. A nedvesítő henger pedig a vizet. Az átadó dobon a hengerre feszített, speciális gumikendőre kerül a nyomat és onnan tovább, a nyomtatandó anyagra (papír).
00:38   A gépmester kiüti a Schön oldalon megnyomott íveket, hogy megfordítva visszahelyezhesse őket a nyomdagépbe. 
00:41   Indulhat a Wieder oldali nyomás. Schön-Wiederékről (a papírív "szép" oldala azaz a színe és a másik oldala, a visszája) hosszabban majd később, a beígért magasnyomtatás szekcióban.
Folyt. köv., (mert a Blogger megújította a kezelőfelületet, így most szakasztott úgy működik együtt az emberrel, mint a Word. Sehogy. Önálló életre kel, a betűstílusokat, fokozatokat úgy váltogatja, ahogy neki jólesik. Valahogy a HTML része is sokkal bonyolultabb lett. Eddig azon már kiismertem magamat. Jó húzás volt. Le fogok szokni a szövegelésről.)
Kötészet
00:44   Ez már a hajtogatógép. A mindkét oldalon megnyomott és megszáradt íveket hajtogatja össze.
00:44-től 00:46-ig jól látszanak a meghajtott ívek éleinek nagyjából a közepén, a kb. egy centiméter hosszú, 1 mm széles kollacionáló jelek, amelyek az összehordást, annak ellenőrzését segítik. Ha helyes sorrendben állnak az ívek, a gerinc felől nézve összefüggő vonalat adnak ki. (Most mondják meg, mennyire cselesek ezek a nyomdászok, nem sok esélyt adnak a nyomdákban ennek ellenére serényen működő, szegény ördögöknek.)
00:47   Azonos hajtogatott ívek egy kupacba "terelése".
00:55-nél becsúszott egy kis "nyomdahiba", de ettől ízes a dolog. (Mondtam, hogy létezik a nyomda ördöge, és inaszakadtából dolgozik), ugyanis a képeken a néni már az előzék*-et ragasztja fel az összefűzött (első) ívekre, amely munka csak jóval később következik, de 
00:57-től már vissza is térünk a rendes kerékvágásba, és még mindig a meghajtogatott ívek összehordását láthatjuk, immár sorrendben.
01:02   Újabb gép: a cérnafűző. 
01:06   Most pedig befordulunk a célegyenesbe: préselés.
01:13   Előzéket tévesen korábban (00:55) ragasztó néni idevalósi.
01:14   A gerinc ragasztózása, ide egy papírlapot helyeznek, ennek segítségével a könyv sorban következő íveinek első és utolsó lapjai élüknél összeragadnak.
01:24   A gerinc gömbölyítése, gömbölyítő fa helyett itt géppel. 
01:25   A könyvjelző szalag (a képeken sárga),
01:27   majd a (szintén sárga) oromszegő (kapitális) felragasztása következik. (A könyvtest gerincére fej- és lábrésznél felragasztott, speciális textilcsík, a sapkát eltakaró keskeny szalag. Keménytáblás könyveknél alkalmazzák.)
01:31   Táblakészítés: a vászonpapír ragasztózása.
01:33  A táblalemezek felkasírozása. (1-2 mm vastag kartonból, szürkelemezből készül. Egy könyvnek két táblalemeze van: elöl és hátul egy-egy.)
01:35   Csontkés. A könyvkötő elengedhetetlen sporteszköze.
01:36   Aranyozás felmelegített kliséről, speciális aranyfólia segítségével.
01:41   A könyvtest beakasztása a táblába.
01:46   Íme, elkészült a Slightly Foxed által 2012-ben kiadott könyv limitált, 2 000 példányban megjelenő, kézzel sorszámozott, első darabja.
* Két ív, kétoldalnyi széles, középen meghajtott papír, amik összekötik a könyvtáblát a könyvtesttel. Egyik felük a könyv borítójának belső felére van ragasztva, másik felük a könyv első, ill. utolsó lapjához. Az előzékpapír általában vastagabb, mint a könyv belső lapjai. Ennél fogva van a könyvtest a táblába nyomdai szaknyelven beakasztva.
Le a kalappal az elött, aki egy kukknál többet ebből megértett. :-)