2011. december 20., kedd

Horselydown Lane

Jacob, a híres és bátor sörösló (Horselydown Lane)
London bizony olyan hely, ahol még a lovak is emlékművet kapnak. Ő például Jacob, a híres és mondanom sem kell, bátor sörösló, akinek szobra emlékezteti a derék angolokat és minket arra, hogy még kik végeztek itt kőkemény munkát az elmúlt évszázadokban azért, hogy a sörisszák olyan kitűnően múlathassák az időt a legkülönfélébb londoni kocsmákban.
A felirat szerint a címbéli utcácska elnevezése még a XVI. századból ered. Mivel e helyütt pihengettek (valószínűleg ridegtartásban) eme derék igavonó állatok a napi kemény munka előtt, a helybéliek Horse-lie-down-nak nevezték el a területet. Később (a XVIII. sz. elején) pedig már istállók álltak itt a nagyobb kényelem jegyében.
The Stables Market (Camden Town)

Down Town (The Stables Market, Camden Town)
Ez itt már egy másik korabeli Istállóegyüttes és Lókórház, Camden Town-ban, a Pickford Szállítmányozási Vállalaté. Az ember el sem hinné, hogy ahol ennyi ideig laktak lovak nem ölte bele magát végérvényesen ez az összetéveszthetetlen odőr a falakba... de tényleg nem.
George Stubbs: Whistlejacket (ox) 1762 körül (National Gallery)
Tiszteletlen madár – királyi főn megpihenve (Trafalgar Square)

A ló alkatrészei (Victoria & Albert Museum)
Napjainkban a londoni "Józsefvárosi piac"-nak ad helyet és már csak egy ló él itt, ő is csak szobor, lásd balra az állóképen, épp mögöttem.
Ez vajh' az apokalipszis négy lova lenne? (Piccadilly Circus)
Westminster Bridge